Wat is financiële onafhankelijkheid?

In dit filmfragment uit de masterclass licht ik verder toe wat financiële vrijheid is en waarom de urgentie zo hoog is voor jou om NU aan de slag te gaan.

https://vimeo.com/718220253

Dus het is tijd om NU op te staan voor jezelf en je portemonnee!

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

Een paar definities:

Financieel zelfstandig

…word je op je 18e verjaardag. Vanaf dat moment ben je verantwoordelijk voor je eigen portemonnee, betaal je je zorgpremie en ben je belastingplichtig. Volgens CBS ben je economisch zelfstandig vanaf een netto maand inkomen van €950.

Financieel onafhankelijk

…ben je als je je eigen – én dat van je kinderen – broek/rok kan ophouden. Zelfstandig je huishouden kan draaien, 0nafhankelijk van je partner, je ouders of de staat. De grens ligt bij een netto totaal inkomen van €2.200 per maand. Dit bedrag zal snel moeten worden opgehoogd want met de hyper snel afnemende koopkracht (alles wordt duurder, maar onze lonen stijgen niet mee) is dit bedrag verre van toereikend om in je eentje een huishouden te runnen.

Financieel vrij

Mijn definitie van financiële vrijheid is dat je passieve inkomstenbronnen zoveel geld genereren dat je niet meer hoeft te werken én met gemak je rekeningen kan betalen. Financieel vrij zijn houdt voor mij in dat je je gewenste lifestyle kunt behouden zonder inkomen uit arbeid. Daarnaast vind ik dat echte financiële vrijheid duurzaam moet zijn. Het is eeuwigdurend en gaat over naar de volgende generatie.

Passief inkomen

Passief inkomen is inkomen waar je niet voor hoeft te werken. In tegenstelling tot actief inkomen, waarbij je je tijd inruilt voor geld. Passieve inkomsten zijn bijvoorbeeld huurinkomsten uit vastgoed, royalty’s uit intellectuele eigendommen – zoals een boek – of rendement op of winst uit beleggingen.

FIRE

Financieel vrij zijn vormt de basisgedachte van FIRE. De F en de I staan niet voor niets voor Financially Independent. De ‘RE’ staat voor Retire Early: vervroegd met pensioen dus.

 

De focus ligt op het besparen van kosten; niet zozeer op meer verdienen of zoveel mogelijk geld hebben. Volgens de FIRE-leer heb je die status bereikt als je 25 keer je jaaruitgaven bij elkaar gespaard hebt.