Wat is de ratrace?

De grote vraag blijft natuurlijk. Hoe word je nu rijk?

Het is zeer waarschijnlijk dat je denkt dat de volgende vier punten je financiële vrijheid gaat brengen:

  1. Een goede baan met een dik salaris
  2. Flink sparen op de bank
  3. Een zo groot mogelijk huis kopen
  4. Nú hard werken voor een fijn pensioen voor later.

Dit is wat 90% van de mensen doet, omdat we het zo leren. Van huis uit, op school en van de mensen om je heen.

Goed je best doen op school, een goede baan krijgen, met het geld dat je verdient snel een goed huis kopen en flink sparen voor later. En neem vooral geen risico.

Laat me je wakker schudden. Dit zijn precies de dingen die geld UIT je zak kloppen en niet IN je zak laten lopen. Want:

  • Met een goede baan en een dik salaris is niks mis. Alleen is de kans groot dat je leeft van salaris naar salaris. Dus je salaris groeit en de kosten van jouw levensstijl groeien mee. Naarmate je meer verdient kies je ervoor om jouw lifestyle ook te laten groeien. Een groter huis, grotere auto etc. Dat doet toch iedereen om je heen ook?
  • Sparen op de bank is iets van vroeger. Banken willen niets liever dan geld verdienen aan jouw geld. Je betáált nu rente op je spaargeld, waar je vroeger rente kreeg. En je betaalt als je bij je eigen geld wil, dus geld opneemt. Sparen op de bank kóst je geld.
  • Het aangaan van een hypotheek is het tekenen van schuld. Aan de bank. Het afbetaalde deel van je huis is van jou. Het niet afbetaalde deel niet. Een groter huis kopen betekent een grotere schuld met maandelijks grotere verplichting.
  • Pensioen? Er wordt al jaren gemorreld aan ons pensioenstelsel. Het is uiterst onzeker of we later nog wel pensioen ontvangen, of het überhaupt bestaat.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Oké. Tijd voor een fragment. Ik ga jullie een model laten zien. Vervolgens vertel ik je wat ‘De ratrace’ nu eigenlijk is.

https://vimeo.com/718229867

The choice is yours
In dit fragment gaf ik een voorbeeld van hoe het bij heel veel Nederlandse gezinnen gaat. Uiteraard hoeft dit niet bij jou of jullie zo te zijn gegaan. Het is een voorbeeld van hoe je zomaar in de ratrace terecht kunt komen.

En het is dus precies de kunst om óf niet in het rad te geraken óf om eruit te stappen.

En ik ken deze route, want ook ik liep ‘m. Ook ík liet me zand in de ogen strooien door wat geacht werd te doen, wat ik bij anderen zag en wat er van me verwacht werd.

Nu ik de keus heb gemaakt om uit het rad te stappen ervaar ik vrijheid, rust en balans. Ik verdien geld, ook als ik niet werk en ben niet meer afhankelijk van inkomsten uit arbeid. Ik kan niet hard genoeg van de daken schreeuwen dat jíj dat ook kan. Het is geen poespas, geen hocus pocus, geen hogere wiskunde.

Het is alleen maar de keuze maken. 

Een vet innerlijk commitment dat je uit de ratrace stapt. Omdat het kan. 

En wel vandaag!