Overtuigingen die je niet helpen aan een vette bankrekening

Je hoort veel over de money mindset op dit moment. Maar er is nog veel meer dan dat. De money mindset (dus gedachten over geld), zijn heel belangrijk en kunnen je zeker helpen met het aannemen van de juiste denkwijze in het vinden van meer balans, vrijheid, succes en geluk in je leven. Alleen moet je daarvoor eerst je interne conflicten oplossen.

Deze conflicten komen voort uit informatie die je hebt gekregen in het verleden, en vooral als jong kind. Hoe je hebt geleerd te denken over geld, heeft je gevormd hoe je als volwassene denkt over financiële zaken. Jouw harde schijf is als het ware hiermee geprogrammeerd. Dit kan door woorden, door voorbeelden en door specifieke voorvallen zijn gebeurd. Het kan de opstap naar succes en welvaart zijn, of het kan de aanzet zijn tot een leven lang falen en worstelen met geld.

Nog belangrijker dan een money mindset, is het onder de loep nemen van jouw overtuigingen. De juiste, gezonde, opbouwende gedachten volgen dan vanzelf.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Wat is een overtuiging?
Een overtuiging is een idee over hoe de wereld werkt en jouw rol daarin. Dit draag je vaak al lang met je mee. Van sommige overtuigingen ben je je bewust, of word je bewust gedurende je leven. Van andere heb je soms geen idee. Of de waarheid ligt net even anders dan je dacht. Vandaar dat we dit eerst samen gaan uitzoeken.

Het is belangrijk om te weten dat overtuigingen en feiten wezenlijk anders zijn. Een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat, door dat het waargenomen of gemeten kan worden. Bijvoorbeeld: Ik woon in dit huis, morgen ben ik jarig, buiten sneeuwt het. Het is geen feit dat ik gelukkig ben en een heel rijk leven leid, maar dat is wel de overtuiging van waaruit ik op dit moment leef.

Bekijk het fragment
Je gaat nu naar een fragment uit de masterclass hierover kijken.

https://vimeo.com/718226310

En zo zijn er nog veel meer overtuigingen die onze groei, bloei en ons vermogen tot verdienen tegen kunnen houden.

Opdracht
Schrijf eens in jouw notities welke overtuigingen jou zijn meegegeven vroeger. Welke overtuigingen heb ik (onbewust) ontwikkeld en ben ik als waarheid gaan leven? Bedenk er minimaal 5. 

Deze overtuigingen zetten ons in een kramp als het om geld gaat. Dat gebeurt onbewust, net zolang totdat de consequenties van de overtuigingen je zoveel last bezorgen dat je vastloopt. Dat is vaak het moment dat je je bewust wordt van wat je al die tijd doet. 

Wat houdt jou tegen?

Bewustwording is het begin van verandering.

Als de wil er is om je gevoelens, gedachten en gedrag rondom geld te veranderen, dan ben je onderweg naar een rijk leven, vanbinnen en vanbuiten.

Om (meer) geld te kunnen verdienen en financiële vrijheid te kunnen ervaren, moeten we onze gedachten en overtuigingen opschonen.

Nu jij het besluit hebt genomen financieel vrij(er) te worden, is het tijd om te onderzoeken wat jou tegenhoudt in het leven. Wat zijn de overtuigingen die je leven beheersen?

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

“If nothing changes, nothing changes.”

Opdracht

  1. Kijk nu nog eens naar de vorige opdracht die je eerder hebt ingevuld. Kies de drie overtuigingen die op dit moment je leven het meest saboteren. Waar je het meeste last van hebt. Bedenk nu eens per overtuiging of er tegenbewijzen zijn die deze levensovertuigingen kunnen ontkrachten. Dit kan als volgt:

2. We gaan tot slot nieuwe overtuigingen creëren. Overtuigingen die je helpen te geloven in overvloed. Die gezond zijn en je vertrouwen in jezelf en de wereld herstellen. Het werkt in je hersenen beter als je het woord NIET niet gebruikt. Dus in plaats van te zeggen ‘Ik koop geen nutteloze dingen meer’, zeg je. ‘Ik koop alleen nog maar dingen die nodig zijn.’

Voorbeeld:
Stel jouw overtuiging is dat je hard moet werken voor je geld, en je tegenbewijs is dat jouw vriendin minder uren werkt dan jij, met meer verdiensten. Ze heeft haar privé en werk goed in balans en geniet bovendien van het leven. Dan kun jij daar je nieuwe overtuiging voor in de plaats stellen. “Ik kan goed geld verdienen, door een prettige werk-privébalans te hebben”.

Schrijf achter het tegenbewijs, de nieuwe overtuiging er achter.