Neem de regie!

We hebben angst voor wat we kunnen, meer nog dan voor wat we niet kunnen. We houden onszelf klein, omdat dat de rol is die we altijd hebben gespeeld. Omdat die rol comfortabel en veilig voelt, of omdat onze omgeving eraan gewend is dat wij onze nek niet uitsteken. Of omdat we bang zijn voor wat kan gebeuren als we ons groot maken.

“Besef dat je op deze aarde bent met een reden. De wereld heeft deze unieke gave nodig, die gave die alleen jij hebt. Door jezelf neer te halen en je talent voor jezelf te houden steel je van hen die het het meest nodig hebben.”

Marie Forleo (ondernemers-expert, founder van B-School en Rich Happy)

Jouw unieke gave
Dat is nog eens een prachtige manier om naar jezelf en de wereld te kijken! Dus eigenlijk is het egoïstisch om jouw talent alleen voor jezelf te houden. Om het niet te delen met de wereld. Dat wat jij hebt, alleen jij, dat unieke kunnen. Op die specifieke en kenmerkende manier, zoals alleen jij dat kan, dat hou je voor jezelf. Terwijl, als je jouw unieke gave de wereld in zou zetten, er vele mensen geholpen zouden worden. 

Misschien is het vandaag wel tijd om je ruimte vast wat op te rekken. Dit begint met een klein stapje vooruit. Of soms midden op het pad. Maar uiteindelijk zal het een grote verandering betekenen in je leven.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Wie heeft de regie?

Als in een relatie een van de partners zorgt voor het volledige inkomen, dan is er in de basis sprake van een disbalans. De een is gever en de ander is ontvanger. De ontvanger ervaart schuldgevoel of gevoelens van nutteloosheid. De gever heeft vaak zelf moeite met ontvangen en geeft vanuit compensatiegedrag. Om zichzelf beter te voelen. Er is dan sprake van ongelijkheid. Want wie de financiële touwtjes in handen heeft, heeft in zekere zin regie over je leven.

Ik vond het een tijd lang heerlijk om niet zelf de financiën te doen. Iemand zorgt voor me. En als er iets fout gaat kan je gemakkelijk de ander de schuld geven. Het betekent ook dat we niet volwassen hoeven te zijn. We blijven lekker buiten schot als het mis gaat. Want hé ho, volwassen zijn is hartstikke eng! Laat ik daar duidelijk over zijn. Maar in ruil voor die touwtjes moeten we ook veel opgeven. We plaatsen onszelf in de rol van slachtoffer. En daarmee de ander automatisch in de rol van dader.

Ik ben benieuwd hoe het bij jou is.
Wie heeft de geldtouwtjes in handen in jouw leven? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid heb jij over jouw geld? Wie is de baas van jouw financiële wereld? Who runs your world? Zijn het jouw ouders en/of partner, misschien ook wel je baas, de overheid of jijzelf?

Wat is de reden dat dit zo is? Als je eerlijk bent naar jezelf, hoe voelt het dan dat dit zo is? Wat zou je hieraan willen veranderen? En weet je ook hoe je dit aan kunt pakken? Schrijf dat eens op in je notities.

Wat zou je kunnen doen om de situatie te verbeteren? Zou je hier eens over elkaar kunnen praten met anderen. Geef aan hoe het voor jou voelt. En je weet: dit gebeurt niet over-night. Je bent je nu bewust van deze ongelijkwaardige relatie en je gaat er mee aan de slag. Alleen dit is al heel knap!

Jij bent de CEO van jouw portemonnee
Nu je dit weet, is het tijd om het roer om te gooien. En daar is een machtige truc voor: het nemen van een besluit.

Laat de volgende drie zinnen op je inwerken. Je mag ze hardop lezen, of in je hoofd. Je kan ze opschrijven en ergens ophangen. Of een notitie ervan maken in je telefoon. Probeer ze vandaag en deze week een aantal keer te herlezen, te herhalen.

“Ik kijk eerlijk naar mijn financiële situatie.”

“Ik laat alle gevoelens van schuld en schaamte rondom geld los”

“Ik ben het waard om te leven in financiële vrijheid”

Contract met jezelf
Om jouw besluit nog sterker te ondersteunen, kun je hieronder een contract aangaan met jezelf.
Zet jouw eigen financiële besluit hierin. Voorbeelden kunnen zijn:

Ik zal genoeg geld hebben om mijn rekeningen te betalen.

Ik ga meer geld sparen.

Ik ga starten met beleggen.

Ik stop met geld uitgeven aan shit.

Ik open een eigen rekening.


Download contract

Print dit contract uit als dit kan en hang het op de koelkast. Of maak er een foto van en plaats het als achtergrond foto op je telefoon ter reminder gedurende de dag. Zo wordt je meerdere keren per dag geconfronteerd met je besluit. Zodat je het kan lezen, kan zien, kan leven.

Well done!
Jouw besluit staat. Dit statement is zo krachtig. Je spreekt je uit naar je doel, naar je wens, naar wat JIJ wilt in en van het leven, naar je droom, naar je verlangen, naar je vrijheid.

Op naar module 4!