Jezelf klein houden

Er zijn verschillende excuses, obstakels, instinkers en blokkades die je kunt tegenkomen in je (financiële) leven. Ook jij zult hier een aantal van herkennen. Maar veroordeel jezelf er niet om.

De waarheid
Je bent nu begonnen ernaar te kijken, dat vergt al veel moed. En het vergt nog meer moed om eerlijk te worden naar jezelf. Ik kan je alleen maar aanmoedigen verder te gaan met het onder ogen zien van je overtuigingen en gewoonten. Het gaat je heel veel brengen!

Maar waarom is het zo verdomde moeilijk de waarheid onder ogen te zien? Waarom moest ik drie keer bankroet op m’n bek gaan om te kunnen zien dat er iets moet veranderen, dat IK moet veranderen. Dat IK de verantwoordelijkheid moet nemen over mijn eigen leven en financiën. Dat niemand mij kan redden, behalve ikzelf.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Schuld
Er zijn veel redenen om de waarheid te omzeilen als het om de portemonnee gaat. Schuldgevoel is daar één van. En met name voor vrouwen.

Studies laten zien dat vrouwen veel minder vaak onderhandelen over hun salaris dan mannen. En minder vaak vragen om een salarisverhoging. En als we het dan eindelijk durven vragen en het antwoord is ‘dat past niet in het budget’, dan trekken vrouwen zich terug, en voelen zich weer schuldig dat ze het überhaupt gevraagd hebben. Mannen houden vaker voet bij stuk, totdat ze hebben wat ze willen.

Wat hieraan ten grondslag ligt gaat dieper dan alleen onze money issues. Vrouwen hebben vaker eigenwaarde-problemen als het aankomt op onze arbeidswaarde, dus steken we onze hoofden maar in het zand. Wel zo gemakkelijk.

Ben jij een verzorger?
Veel vrouwen vinden het fijn om voor anderen te zorgen, en voelen zich schuldig als ze iets voor zichzelf kopen. Hoeveel vrouwen met kinderen kopen zich scheel aan dingen voor hun kids, maar kunnen nog geen koffietje voor zichzelf kopen zonder zich schuldig te voelen. Ridicuul natuurlijk, maar een veelvoorkomend probleem. Dit is dus typisch onze blinde vlek.

Of anderen schamen zich voor hun rijkdom. Ze voelen zich schuldig als ze meer hebben dan een ander. Er is zoveel armoede op deze wereld. Dat geldt zeker voor ons nuchtere Nederlanders. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Opdracht
Laat dit eens even bezinken en bedenk dan eens voor jezelf hoe het zit met jouw eventuele schuldgevoel bij het genereren of uitgeven van geld voor jezelf? Zou jij hier iets in kunnen veranderen? En zo ja wat? Schrijf ze in je notities.

Angst voor grootsheid
Je gaat nu luisteren naar een podcast die ik speciaal voor dit programma heb opgenomen. Het gaat over nog meer belemmerende factoren die je kunt hebben, naast schuldgevoel.

Tijd voor reflectie
Reflecteer nu eens op wat ik heb verteld.

Wat is jouw grootste angst als het gaat om jouw financiën? Voel jij je wel eens schuldig als je geld uitgeeft aan jezelf of koop jij juist dingen om je beter te voelen? Houd jij jezelf wel eens klein? Gebruik jij excuses als ‘ik heb geen tijd’ of ‘ik ben niet goed in financiën’?

Wat staat jou in de weg?
Als je eenmaal duidelijkheid hebt over wat er in je hoofd omgaat, kun je ongewenste en beperkende overtuigingen loslaten en jezelf beginnen open te stellen om meer geld in je leven toe te laten. Yes!

Probeer de komende week eens als je wilt zeggen, ‘ik kan niet, wil niet, weet niet of heb niet’, bij jezelf na te gaan of dat echt zo is. Of zit er misschien iets anders achter? Zo word jij bewust van jouw eigen gedachtes die jou remmen.

 

Opdracht
Schrijf nu eens op in jouw notities: 

Wie of wat staat jouw financiële geluk in de weg? 

Denk en voel even verder dan: mijn werkgever, of mijn partner…  Wat staat JOU in de weg? Welke gedachten remmen jou? Thuis of in je werk?

En wat zou jij jezelf kunnen voornemen om dit verleden tijd te laten worden? Natuurlijk ben je er niet van de een op de andere dag vanaf. Toch wil ik je vragen jezelf iets voor te nemen, ook al is het maar klein om morgen mee aan de slag te gaan. En verzin een manier om jezelf hieraan te herinneren. Dit kan met een screensaver, een tekst op jouw nachtkastje, een briefje in je portemonnee… je bent vast creatiever dan je denkt.