Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

https://vimeo.com/720145372

Wat betekent financiële vrijheid voor jou?
Veel mensen zeggen: Ik wil rijk worden, maar daar zit altijd een intrinsiek doel onder.

Wat is rijkdom voor jou?

Financiële onafhankelijkheid en vrijheid… In de eerste module hebben we het al over deze termen gehad. Maar weet jij wat dit in jouw eigen situatie betekent? Wanneer ben jij financieel onafhankelijk en wanneer ben jij financieel vrij? Hier gaan we mee aan de slag.

Ok, het is een beetje zwart-wit, I know. Maar bedenk voor jezelf welke situatie NU het meest op jou van toepassing is.

Ik ben:

 1. Financieel afhankelijk
  Er komt netto minder dan 2.200 per maand binnen, als ik inkomsten van mijn partner, familie of de overheid niet mee reken.
 2. Financieel onafhankelijk
  Er komt netto minimaal €2.200 per maand binnen, als ik inkomsten van mijn partner, familie of de overheid niet mee reken.
 3. Financieel vrij
  Mijn passieve inkomstenbronnen genereren voldoende inkomstenbronnen om van te leven en mijn rekeningen te betalen. Ik moet/wil nog wel werken voor de extraatjes en mijn pensioen.

Hoe is dit voor jou? Het kan best confronterend zijn, I know. Of misschien ben je wel trots op waar je al staat. Uiteraard is alles ok en er is geen waarde oordeel. Jij maakt zelf de keuze voor jouw leven. Er is geen goed of fout.

 

Zoals al eerder aangegeven: geld is belangrijk, maar het is uiteindelijk niet het doel. Het gaat om meer vrijheid en tijd om je leven in te richten zoals jij dat wilt. Alleen heb je daar vaak geld voor nodig. Of je kunt heel erg zuinig leven. Dat is natuurlijk ook een manier.

Als jij wel wilt groeien met jouw financiële situatie – en je bent deze online training gaan doen, dus daar ga ik stiekem wel van uit – bedenk dan eens aan waar je naartoe wilt groeien. Wat wil jij uiteindelijk bereikt hebben?

Over … jaar ben ik:

 1. Financieel afhankelijk, but working on it!
 2. Financieel onafhankelijk
 3. Financieel vrij

En binnen hoeveel jaar wil je dit bereikt hebben? Zet maar bij je notities.
Top, you Rock!

Ik ga je nu vertellen HOE je dit kunt doen.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Financieel onafhankelijk of – vrij zijn
Wil jij de vrijheid om bepaalde keuzes te maken, zonder je zorgen te hoeven maken over geld? Zo kun je bijvoorbeeld minder werken of vervroegd met pensioen, terwijl jij je wel in jouw levensonderhoud kunt voorzien. Financiële vrijheid lijkt een onbereikbaar doel. Door het doel in kleinere fases op te delen, wordt duidelijk dat het wél mogelijk is.

Selfmade miljonair en auteur van Financial Freedom, Grant Sabatier, wist in vijf jaar van thuiswonende en arme student te veranderen in iemand met een vermogen van meer dan een miljoen.
Sabatier kwam erachter dat je 7 fases door moet om financieel onafhankelijk te worden. Deze benoem ik hieronder.

Fase 1: Duidelijkheid

Je leeft van salaris naar salaris, durft eigenlijk niet zo goed op je bankrekening te kijken en hebt misschien zelfs wel schulden. Maar het is wel fase 1 op weg naar financiële onafhankelijkheid, dus er knaagt iets. Dit kan anders. Dit moet anders. Misschien heb je zelfs al eens van financieel onafhankelijk worden gehoord, maar je hebt geen idee hoe je daar komt.

Volgens Sabatier zoek je in deze fase daarom voornamelijk uit waar je geld momenteel heen gaat. “Je moet uitzoeken waar je bent, voordat je komt waar je wilt zijn”, zegt Sabatier. Dit doe je door bijvoorbeeld een overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten. Zo zie je in één oogopslag waar je kunt bezuinigen en welke ongebruikte abonnementen stopgezet kunnen worden.


Heee, komt dat even mooi uit! Jij hebt jouw financiële situatie al in kaart gebracht. En jij wilt zeker meer, anders was je hier nu niet. Dus, fase 1 is in the pocket. Laten we verder gaan.

Fase 2: Zelfvoorziening

Als je financiële vrijheid wil, zal je in staat moeten zijn om voor jezelf te zorgen. Er moet genoeg binnenkomen om essentiële zaken als eten en huur te kunnen betalen. Je bent in deze fase niet meer afhankelijk van anderen.


Hoe is dit bij jou? Gemiddeld in Nederland heeft men 2.200 aan inkomsten nodig om financieel onafhankelijk te zijn.

Fase 3: Ademruimte

In deze fase heb je een beetje gespaard, ongeveer zo’n zes maanden aan levensonderhoud. Dat zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te ademen in tijden van nood.


Een buffer is zoooo fijn. Het geeft je een goed gevoel. En stress over geldgebrek is verleden tijd. Wasmachine en droger tegelijk kapot? Geen probleem. Dit is zoveel waard.

Fase 4: Stabiliteit

Je hebt het sparen door en bent zelfs aan het kijken naar andere inkomstenbronnen. Misschien ben je wel kleiner gaan wonen of heb je jouw auto weggedaan. Een onderdeel van financieel onafhankelijk worden is dat je beneden je stand gaat leven om zo meer te kunnen sparen. In deze fase heb je een jaar aan levensonderhoud gespaard of in opneembare beleggingen zitten.


Als je nu bijvoorbeeld je baan zou verliezen, zou je nog een jaar comfortabel kunnen leven. Hoe lekker is dat?!

Fase 5: Flexibiliteit

Gefeliciteerd, je bent bij de laatste spaarfase beland. Deze fase biedt flexibiliteit. Hoewel het sparen van een jaar aan levensonderhoud je beschermt tegen onvoorziene noodsituaties, heb je in deze fase alweer twee jaar aan levensonderhoud gespaard. Dat betekent: de flexibiliteit om te leven zoals je wilt.


Als je in deze fase hebt belandt, snap je ook hoe je het best kunt sparen en besparen en zal het alleen maar harder gaan.

Fase 6: Financieel vrij

Je hebt nu genoeg geld om de rest van je leven te volbrengen. Volgens Sabatier zijn er twee manieren om dit te bereiken. “Nummer 1, je hebt bijvoorbeeld een miljoen gespaard en kan leven van je beleggingen. Of nummer 2, je investeert in inkomstenbronnen als onroerend goed en krijgt daar je hele leven een constante stroom aan inkomsten uit.”

Fase 7: Overvloedige rijkdom

Op dit punt heb je meer geld dan je ooit nodig zal hebben. In deze fase denk je na over wat je met het geld kan doen. Schenken aan goede doelen bijvoorbeeld of een goede basis leggen voor je kinderen en kleinkinderen.

Jezelf door deze fases werken klinkt misschien onmogelijk als je nog in één van de eerste fases bent. En ja, het zal niet van de één op de andere dag gebeuren. Voor elke fase die je door komt, neemt je stress af en nemen je opties toe.
Zelfs als je niet financieel onafhankelijk zal worden, zal elke fase je financieel vrijer maken.

Opdracht: Harde cijfers
Noteer nu eens voor jezelf in welke fase jij nu bent en waar je naartoe wilt. En dan heb ik het alleen over de cijfers. Naar welke fase wil jij toe? Hoeveel heb je dan nodig? Wat ga jij doen om dit te bereiken?

Wat wil je gaan aanpassen? Hoeveel meer kun je bezuinigen? Met hoeveel wil je jouw inkomsten laten groeien? En binnen hoeveel jaar ben jij financieel onafhankelijk of -vrij? Schrijf dit in je notities.

Nu je weet wat je financieel wilt behalen is het ook belangrijk te achterhalen wat jouw werkelijke verlangen is. Want waar doe je het eigenlijk voor?

Dat gaan we in de volgende les achterhalen.