Het geheim van de rijken

Laten we eerst nog eens naar dit model kijken. Omdat het best snel ging, vind ik het belangrijk dat je het goed begrijpt. 

De bovenste rechthoek is een inkomsten- en uitgavenoverzicht. Er komt dus geld binnen (salaris, toeslagen etc.) en er gaat geld uit (woonlasten, vervoer, belasting, kleding, eten, uitjes etc.).

De onderste afbeelding stelt een balans voor. Die wordt zo genoemd, omdat het verondersteld dat de activa (bezittingen) en passiva (schulden) in balans zijn.

Bezittingen zijn dus middelen die van jou zijn en zijn afbetaald, zoals een auto, sieraden, beleggingen, eigen vakantiewoning of het afbetaalde deel van het huis. 

Schulden zijn bijvoorbeeld je studieschuld, het niet afbetaalde gedeelte van je hypotheek en aangegane leningen bij derden.

 

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Kasstroom van de rijken
De kasstroom de zogenaamde cashflow (dus de manier dat geld binnenkomt en er weer uitgaat), verloopt bij rijke mensen anders. Laten we hier van leren! In dit fragment vertel ik je hier meer over.

https://vimeo.com/718230117

In welke groep val jij?
Werk jij ook voor iemand anders om jouw inkomen te genereren? De meeste mensen zullen in deze groep vallen. Of je nu parttime werkt in de supermarkt of manager bent bij een groot bedrijf: Je bent altijd afhankelijk van je baan om een inkomen te ontvangen.

Je krijgt loon en draagt een percentage belasting af aan de staat voordat je het binnenkrijgt. Vervolgens worden alle ‘liabilities’ (schulden) betaald, daarna nog je vaste lasten en levensonderhoud en uiteindelijk hou je onderaan de streep een bedrag over wat je vrij kunt besteden.

We zijn van nature nogal geneigd te focussen op het hebben van spullen. Dat is wat de media ons voorleeft en laat zien. Want we willen niet onderdoen voor de buurman, of vrienden die het ook hebben. Een groot huis, mooie auto, gadgets, grote TV en de nieuwste trends mode. Naarmate je meer te besteden hebt groeit je lifestyle vaak automatisch mee. Die wordt meer exotisch.

Het nadeel van deze levenswijze is, dat deze uitgaven worden bekostigd door je salaris. Je salaris is doorgaans een maandelijks vaststaand bedrag. Je bent hier volledig van afhankelijk. Zodra je salaris wegvalt of minder wordt dan stapelen de problemen zich op: De hypotheek -van het grote huis met dito hypotheek- kun je niet meer betalen, de auto wordt te duur en de mensen komen in de schulden door producten en diensten te (moeten) kopen op basis van krediet. Oftewel met financiële middelen die je (nog) niet hebt.

Laten we verder gaan.

Echte vrijheid
We beginnen met een vraag:

Hoeveel procent van jouw salaris (als je in loondienst werkt), gaat volgens jou naar de Belastingdienst?

0 – 20%
20 – 40% 
40 – 60%
60 – 80%

Wat denk jij? 

Klik vervolgens hieronder om het juiste antwoord te zien.

Het juiste antwoord is…

40 – 60%

Wow, had jij verwacht dat er zoveel belasting van jouw salaris wordt ingehouden?

In dit fragment ga ik hier dieper op in. Maar ik begin het fragment met wat echte vrijheid geeft. Ben jij er klaar voor?

https://vimeo.com/718232445

Dus vergeet niet… Robert Kiyosaki zegt het als volgt:

  • Activa brengen geld in het laatje (of je nu werkt of niet)
  • Passiva halen geld uit het laatje.

Dit is eigenlijk alles wat je moet weten. Als je rijk wilt worden, besteed dan je hele leven aan het kopen of bouwen van activa. Als je bij de armen of middenklasse wil horen, besteed dan je hele leven aan het kopen van passiva. De weg naar financiële vrijheid is het vergaren van zoveel mogelijk assets, in plaats van spullen!

Volg je me? Vast wel! Maar wat moet ik dan wél doen Hanneke? Hoe ga ik behoren bij de 10% die het anders doet? Dat zal ik je vertellen:

  • Niet hard, maar slim werken.
  • Meerdere inkomstenbronnen hebben.
  • Van actief (werken voor geld) naar passief (geld voor je laten werken) inkomen.
  • Minimaal geld op de bank, maximaal in beleggingen. Dát is je zelf opgebouwde pensioen.

Simpel en clean. Het vergt de absolute wil om het anders te doen, een diep verlangen naar vrijheid en de bereidheid om in actie te komen. 

Vandaag nog. Niet morgen.