Educate & Inform yourself

Als je aan succesvolle mensen vraagt wat het beste advies is om aan je leven te veranderen, dan zeggen negen van de tien mensen:

‘Investeer in jezelf’

En zo is het. Jij bent de belangrijkste plek waar jij je tijd en energie, moeite en geld in kunt steken. En toch ben jij, waarschijnlijk de enige plek, die geneigd is verwaarloosd te zijn of te worden.

Door je talenten, je vaardigheden, je capaciteiten, je netwerk, je kennis en je gezondheid te vergroten, investeer je in iets dat niemand je kan afpakken. Iets wat je altijd bij je zal hebben.

Markten en fondsen kunnen instorten, spullen kunnen gestolen worden, huizen kunnen afbranden. Maar jouw talenten, jouw kennis en vaardigheden kunnen alleen maar groter worden. Juist omdat je het altijd bij je hebt en niemand het van je af kan nemen.

Jouw talenten, kennis, capaciteiten en vaardigheden zijn jouw currency. Investeren in jezelf levert al-tijd waarde op. Zelf-investering is het altijd waard. Je zou tijd moeten vrijmaken om te investeren in jezelf, want je toekomst hangt ervan af.

Hieronder vind je 4 tips hoe je in jezelf kunt investeren.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Tip 1 – Manage je tijd

Tijd is het meest waardevolle (naast jezelf dan) wat je hebt. Het effectief omgaan met je tijd is de meest efficiënte manier om in jezelf te investeren.

Op de dagen dat ik thuis werk, doe ik het als volgt:

  • Als ik opsta begin ik met een meditatie. Hoe wil ik de dag ervaren, wat wil ik uit deze dag halen, hoe wil ik vandaag voor anderen zijn etc.
  • Hierna neem ik tijd om in bad te gaan, mij op te maken en rustig te ontbijten samen.
  • Zodra de kids naar school zijn, dan doe ik een wasje en andere huishoudelijke taken en dan begin ik om 9 uur met werk, want in de ochtend ben ik het meest productief.
  • Om 12 uur neem ik een uur lunchpauze en maak ik een wandeling.
  • Hierna werk ik weer een blok en daarna, in de middag, mag ik iets voor mezelf doen. Kapper, theetje in de zon, even lezen.
  • Daarna nog een uurtje inspiratie opdoen, mail bijwerken en dan ga ik aan het einde van de dag bewust koken.

Voor mij werkt dit erg prettig. Want het biedt duidelijkheid en structuur. Meestal verzet ik meer werk dan gepland. Hierna heb ik tussendoor tijd om goed voor mezelf te zorgen.

Opdracht
Bepaal nu eens voor jezelf welke onderdelen jij op een dag wil en moet doen. Maak eens een lijstje. Denk hierbij aan sporten, werken, huishouden, tijd met kinderen, mediteren, ontspanning, lezen, bijhouden sociale contacten etc.

Maak nu eens een fijne indeling voor de komende week waarin je deze onderdelen verwerkt en pas het toe.

En lukt het een dag niet. Don’t beat yourself up. Morgen is er weer een nieuwe dag met 24 nieuwe, verse uren die jij mag indelen naar de doelen in dit leven.

Tip 2 – Verbreed je horizon

Ontmoet zoveel mogelijk nieuwe mensen en ga regelmatig op reis! Zo verbreed jij jouw horizon.

Door te reizen verleg je grenzen en vergroot je bewustzijn. Leg zoveel mogelijk geld opzij om te reizen. Spaar het, om herinneringen te maken die voor altijd bij je blijven.

Reizen haalt je uit het dagelijks leven en brengt je in contact met andere culturen, gebruiken en talen. Zo kun je reizen als een investering zien en niet als een uitgave. Je hoeft niet persé ver te gaan. Ook al ga je met je kinderen eens kijken op een boerderij of een nachtje weg naar een stad die je niet kent. Het gaat erom dat je investeert in het verbreden van je horizon en het opdoen van inspiratie en nieuwe energie.

Het ontmoeten van nieuwe mensen helpt je jouw perspectief op de wereld en het leven te verbreden. Wat dan ook je doel is in het leven, rijk worden, gelukkig, positief of liefdevol, zoek en vind mensen die jouw passie delen en ook investeren in hun eigen leven. Vergroot je netwerk door contacten te leggen via social media met mensen die interesses delen. Je kunt online een kop koffie doen of een samenwerk ochtend plannen. Leren van elkaar geeft energie en verbinding!

Tip 3 – Leer iets nieuws

Applaus voor jezelf! Je bent al goed bezig het volgen van dit leerprogramma. Investeren in jezelf is ook leren. Verbeter dat wat je al kunt, of leer iets wat helemaal nieuws voor je is. Dit kan dus door cursussen, een coach, een mentor, reizen, luisteren naar Podcasts, netwerken, kijk een TED Talks op YouTube, etc.

Mensen kopen makkelijk een extra paar schoenen van 150 euro, maar twijfelen over het volgen van een training of het inzetten van een coach.

Een coach is ook een aanrader. Er zijn heel veel verschillende coaches, voor budgetondersteuning, persoonlijke groei. Het is altijd prettig je verhaal te kunnen doen en/of samen een nauwgezet stappenplan te maken richting jouw doelen.

Tip 4 – Lees boeken

Hopen zal je nooit verder helpen.
Hopen is geen strategie.

Passief inkomen vergt een gedegen strategie.
Een plan.

En daarvoor heb je een actieve rol nodig, veel discipline en de wil om je doelen te verwezenlijken. Maar vooral ook:

• Weten wat er gaande is in de financiële wereld
• Leren van experts, of in ieder geval van mensen die zelf ook actief beleggen (vraag naar concreet resultaat!) en waarvan je weet dat ze je onafhankelijk (dat is doorgaans niet de plaatselijke bank 😉) advies geven
• Jezelf informeren over mogelijkheden, opties, kansen en risico’s in de wereld van beleggen en investeren.

Voor het bouwen aan jouw economisch fundament voor vrijheid raad ik je aan vooral te gaan lezen. Je financieel bewustzijn knapt er direct flink van op. Je doet inzichten op die nodig zijn om met vertrouwen te starten met investeren. Ook als je al begonnen met beleggen kan lezen en leren geen kwaad. Nooit.

Educate & inform yourself dus!

Deze boeken over financiële vrijheid moet je gelezen hebben

1. Think & Grow Rich – Napoleon Hill (1937)

De klassieker onder de klassiekers van persoonlijke ontwikkeling en succes, je hebt er vast wel eens van gehoord, is Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Een must read, ook als het je niet meteen om de moneys gaat.

De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel. Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol leven.

Wat ik altijd benadruk, vooral bij mensen die denken dat ze ‘overnight’ rijk kunnen worden door het doen van een trucje: geld hebben, geld houden en geld verdienen is voor 80% innerlijk werk. Dit is ook de kern van dit standaard werk en is daarom tot op de dag van vandaag actueel. De manier waarop je voelt en denkt zal jouw succes bepalen. Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Dat zegt al genoeg.

“Een doel is een droom met een deadline”
Napoleon Hill

Het kan zijn dat jij een sucker voor klassieke werken bent, dan mag dit boek niet ontbreken in je collectie. Toch. Er is ook een Nederlandse vertaling van Think & Grow Rich

Pick & choose wat voor jou fijn is om te hebben en te lezen. Maar deze titel is een must-have & read.


https://vimeo.com/718238835

BONUS EN GRATIS E-BOOK!
Wil je wel graag lezen maar niet kopen. Dan is dit jouw geluksdag! Download hier je gratis pdf van Rich Dad Poor Dad.

 

2. Rich Dad Poor Dad – Robert Kyosaki (2017)

“Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen”

In het boek Rich Dad Poor Dad lees ik voor het eerst over:

  • het fabeltje dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden
  • de misvatting dat je huis tot de activa behoort;
  • waarom je niet op het schoolsysteem kunt vertrouwen als het om financiële educatie gaat
  • wat je je kinderen zou moeten leren over geld als je hen een gezonde financiële toekomst wilt geven.

Lezen! Dit boek verandert je leven.

3. De big reset – Willem Middelkoop (2014)

Voor wie een niveautje hoger wil of al wat economische achtergrond, kennis en bagage heeft opgedaan in het leven is dit boek een absolute aanrader.

In 2007 schreef Willem Middelkoop in Als de dollar valt dat het niet de vraag was óf ons financiële systeem zou instorten, maar wanneer. Het bleken profetische woorden. Eind 2008 waren we slechts een paar uur verwijderd van de complete ineenstorting van ons wereldwijde kredietkaartenhuis. Dit was de crisis hiervoor, de zogenaamde kredietcrisis.

In zijn nieuwste boek, De Big Reset: Gold Wars en het financiële eindspel, beschrijft Middelkoop de historie en problemen van ons huidige financiële systeem en onthult hoe we voor 2020 zullen overgaan naar een nieuw systeem. Goud heeft als enige valuta de afgelopen eeuwen haar koopkracht behouden. Bankiers proberen de vlucht naar goud al tientallen jaren af te remmen maar lijken deze War on Gold nu te verliezen.

Als je dit boekt leest dan denk je ‘die Middelkoop is een visionair’. Hoe kon hij meer dan een decennium geleden voorspellen dat we nu aan de rand van de afgrond staan. Dat de grootste depressie sinds de WOII voor de deur staat?’. Toch is het geen glazen bol kijken wat hij deed, maar geeft hij in een heldere uiteenzetting weer waar de financiële schoen al eerder wrong en dat we nu op het onvermijdelijke punt staan om de rekening voor al onze schulden te vereffenen. Geen glazen bol, maar de harde realiteit. 

Fascinerend voedsel voor je brein dit boek!

4. Koop je rijk – Myrthe de Groot (2021)

Beleggen in vastgoed ingewikkeld of alleen voor rijken? Helemaal niet! Myrthe de Groot legt je in Koop je Rijk uit hoe gemakkelijk het is om in stenen te beleggen en leert je alle tips & tricks.

Iedereen kan investeren in vastgoed. Je hoeft niet over veel geld te beschikken of overmatig rekentalent. Dat is de boodschap van Koop je Rijk. Of je beleggen overweegt voor je pensioen, voor extra inkomen of meer zekerheid of vrijheid, vastgoed is een eenvoudige manier om geld voor je te laten ¬werken.

Ik leerde Myrthe kennen via Instagram. Zo kwam ze in januari 2020, net voordat Covid ons land platlegde, op mijn boeklancering langs. Gewoon, omdat het kon. 

Omdat Myrthe net zoals ik al vroeg het verlangen had naar financiële vrijheid. Waar zij vroeger met haar moeder langs de voedselbank ging, en een besluit nam dát nooit meer te willen en ik vanuit een armoedesituatie het innerlijke commitment maakte ‘there should be a better way’.

Myrthe is een ondernemer pur sang en helpt met haar bedrijf Actief mensen met het opbouwen van een vastgoedportefeuille.
I love deze vrouw! En ook haar boek, wat ze in 3 maanden, in eenzame opsluiting op Bonaire schreef. 

‘If you can dream it, you can do it’. 

Een voorbeeld voor velen!

5. Vind je weg naar financiële vrijheid – Hanneke van Onna (najaar 2022)

Uiteraard hoort ook mijn eigen boek in dit rijtje thuis. Mijn trots.

Toen ik in 2019 mijn eerste boek The Money Issue, Bevrijd jezelf van geldgedoe, schreef dacht ik “Als maar tien mensen het lezen dan is dat pure winst”.

Nu kan ik het niet bevatten wat er allemaal is gebeurd. Bij de lancering van m’n eerste boek bleek financiële onafhankelijkheid voor vrouwen ineens een ‘ding’. Ik werd overspoeld met media- aanvragen. Kreeg verzoeken voor money coaching zonder dat ik het ook maar aanbood of zelfs een website had.

Toen diende Corona zich aan. En werd financieel bewustzijn ineens noodzaak voor velen. Ik begon masterclasses te geven, fysiek en online. En ondanks dat ik zelf zo min mogelijk wilde werken – want tijd is het echte goud he – had ik een overvolle praktijk. Ik heb de afgelopen jaren velen mogen leren over en inspireren naar financiële vrijheid.

Het is verbluffend en mind-blowing hoe levensveranderend dit werk, voor zovelen van jullie, is geweest.

Ik wist dat het jullie kon gaan helpen, maar ik wist niet dat het zo ontzettend belangrijk, urgent en noodzakelijk het zou zijn. Echt niet. In deze tijd. Van inflatie en koopkrachtafname. Van stijgende energieprijzen en lonen die niet mee stijgen. Huizencrisis en negatieve rente op de bank.

De weg die ik aflegde van leven op de armoedegrens naar financiële vrijheid is een weg die we allemaal verdienen. Helemaal nu.

Met Geldgeheim, Vind je weg naar financiële vrijheid, hoop ik impact te maken op zo’n groot mogelijke schaal en meer vrijheid bereikbaar voor zoveel mogelijk van jullie.

Kortom
Als je serieus bent over je weg naar financiële vrijheid begin je hier. Voor jezelf of voor een ander. Lees 1 boek van de lijst. Of 2. Liever 3 of allemaal.

Al deze boeken zijn de bom om te krijgen en te geven.

Dus..
1. Manage je tijd
2. Verbreed je horizon
3. Leer iets nieuws, liefst iedere dag
4. En lees boeken

Zo blijf je groeien.