De start van jouw kapitaal

https://vimeo.com/720145118

Basis op orde
Het is belangrijk om inzicht te hebben in je financiën, want hoe weet je nu hoeveel geld je kunt besteden aan investeringen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in de financiële problemen komt. Je wilt juist meer geld overhouden.

Een goede financiële huishouding begint daarom bij de basis. De basis van jouw financiële administratie. Misschien niet altijd leuk, maar o zo belangrijk.

Inzicht in je persoonlijke financiën biedt houvast, structuur en controle. Het geeft een prettig gevoel van zelfvertrouwen en rust als je weet wat je kunt uitgeven.

En waar je dus geld mee kunt verdienen.

Hier gaan we deze module mee beginnen.

Aan de slag
Je gaat nu 4 stappen doorlopen. Na afloop weet je:

 • Hoe hoog jouw inkomsten en uitgaven zijn
 • Waar je te veel aan uitgeeft
 • Waar mogelijkheden liggen om te bezuinigen
 • Wat je kunt sparen en/of investeren.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

STAP 1
Breng je inkomsten en uitgaven in kaart. Dit doen we aan de hand van een stappenplan van het NIBUD.

Het is misschien een klus, maar als het eenmaal staat, dan is het alleen een kwestie van bijhouden. Doe deze tijdsinvestering in jouw persoonlijke financiën en je hebt hier enorm veel aan. Trust me. Doe dit voor jezelf.

 1. Klik eerst op deze link: Jaarbegroting Nibud

 2. Klik daar nogmaals op ‘Jaarbegroting.(Nibud)’. Het Excel document ‘Nibud-mijn-jaarbegroting’ opent.

  Mocht jij al een goed overzicht hebben van jouw financiën, van jouw inkomsten en vaste lasten. Dan kun je wellicht alles nog eens nalopen. Het is namelijk belangrijk dit minstens eenmaal per jaar te doen. Mocht je dit al netjes hebben gedaan, dan kun jij gelijk naar stap 2.

 3. Klik bovenaan op ‘Bewerken inschakelen’.
 4. Vul nu jouw inkomsten en uitgaven in. Je doet dit het gemakkelijkst met je bankgegevens ernaast. Hier zie je alle bij- en afschrijvingen van de afgelopen tijd. Zo zie je precies welke bedragen zijn binnengekomen en afgeschreven. Uiteraard kun je ook velden wijzigen.

Als je alles hebt ingevuld, dan zie je helemaal onderaan in de kolom INKOMSTEN min UITGAVEN hoeveel geld je maandelijks overhoudt of -oei-, tekort komt.

Vergeet niet het bestand op te slaan.

STAP 2
Ga nu eens na hoe jij het doet in vergelijking met anderen.

 1. Klik op deze link: Nibud persoonlijk budgetadvies
 2. Klik op Start het Persoonlijk Budgetadvies
 3. Vul de gegevens in. Je kunt het Excel van stap 1 hier goed bij gebruiken.

Je ziet nu gelijk hoe jij het doet in vergelijking met andere Nederlanders in een vergelijkbare gezinssituatie. En of dus of jij het al goed doet, of dat je beter andere keuzes kunt maken.

In de volgende les gaan we door met stap 3 en 4.