Aandelen, vastgoed, crypto en Gods money

In deze les ga ik dieper in op een aantal passieve inkomstenbronnen die ik zelf heb.

Laten we beginnen bij het begin, want wat is beleggen nu precies?

Beleggen is geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt. Je kunt je geld in heel veel verschillende dingen beleggen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar je kunt ook beleggen in vastgoed, whisky, kunst, goud of oldtimers.

Movie time
In dit fragment van ongeveer 5 minuten vertel ik waarin ik allemaal beleg en ook welke regels ik hierbij hanteer. 
Dus haal wat te drinken en ga er maar lekker voor zitten.

https://vimeo.com/718234260

Risico’s bij beleggen in aandelen
Beleggen brengt dus risico’s met zich mee. Maar wat is het risico bij beleggen in aandelen?

Goede vraag, die ik moeilijk kan beantwoorden.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar hoe groot, hoeveel, welk percentage? Nee, een cijfer kan ik er niet aan hangen.

Tja, wat kan er gebeuren: 

  • De bank waar je belegt kan omvallen. In 2008 zagen we Lehman Brothers vallen, de DSB bank van Dirk Scheringa, Icesave in IJsland en de Cypriotische banken.
  • De broker aan wie je je geld hebt vertrouwd kan er vandoor gaan. Deze horrorverhalen zijn aan de orde van de dag. Helaas.
  • Je aandelen in een bedrijf kunnen plotsklaps halveren in waarde. Dat zagen we in 2000 bij de beursgang van World Online van Nina Brink. Waar mijn vader een fortuin verloor.
  • Bedrijven kunnen failliet gaan en mensen kunnen je belazeren.

So far voor wat er mis kan gaan.
Het grootste risico in dit leven, en dat geldt ook voor beleggen, is om NIETS te doen.
Niets doen brengt je NIETS.

Toch kom ik verlamming door angst voor verlies, onwetendheid, valse overtuigingen, weinig support uit omgeving of overall schaarste mentaliteit heel veel tegen in de praktijk. Ja, iedereen wil passief inkomen maar niet iedereen is daar klaar voor. Of bereid. Niet iedereen heeft een beleggers-mind, of kan deze ontwikkelen. Niet iedereen is willing om in actie te komen naar eigen verlangens.

Stick to the plan & buy the dip
Wat moet je doen als aandelenkoersen dalen? Dit zorgt voor een groot gevoel van financiële onveiligheid.

Mijn advies is: Stick to the plan. Verkoop niet. Heroriënteer & herstructureer hoogstens je portfolio als jouw financiële behoeften en doelen gewijzigd zijn

Voor de starter: Buy the dip. Oriënteer, onderzoek en onderwijs jezelf, om NU of de komende weken in te stappen in de wondere wereld van beleggen.

Het verleden heeft ons immers geleerd dat wanneer aandelenkoersen hard dalen door een extreme gebeurtenis (neem bijvoorbeeld 9/11) of crisis (zoals de internetcrisis in 2002 en de kredietcrisis in 2008), deze daling vaak gevolgd wordt door een fors herstel.

Als je dan je portefeuille in risico aanpast, vergroot je de kans dat je hier niet van profiteert.
Als je helemaal uitstapt loop je dit per definitie mis.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Vastgoed
Ook vastgoed kan een mooie inkomstenbron genereren. Uiteraard is het niet voor iedereen weggelegd om een tweede woning te kopen voor de verhuur. Maar ook een vakantiewoning, of een garagebox kan een goede start zijn.

/*! elementor – v3.6.6 – 08-06-2022 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

Mijn vakantiehuisje op de Veluwe blijkt een schot in de roos!

Een eigen vakantiewoning. Dat voelde behoorlijk buiten m’n comfort zone voor iemand met een huurhuis en die nooit eerder een huis zelf heeft gekocht?

Maar voor alles is een eerste keer én ik werd niet belemmerd door een killing hypotheek of enige andere saboterende overtuiging of trauma aangaande vastgoed.

Zo kwam het dat ik, net voor we in de eerste Corona lockdown kwamen op vrijdag de 13e, mijn eerste vakantiehuisje aanschafte. Rete spannend.

Het huisje werd geplaatst op een prachtig park op de Veluwe, aangesloten op water, elektra, riolering, gas, kabel en wifi. Ik scharrelde de inboedel en de inventaris bij elkaar, stylde het geheel af en zorgde voor professionele foto’s. Daar kwam mijn jarenlange marketing kennis reuze van pas.

Met vlotte pen en commercieel elan deed ik de set-up van m’n Airbnb account en zette de accommodatie online.

Wat er toen gebeurde was ik niet gewend…. De boekingen stroomden binnen! Ik moest m’n telefoon ’s nachts op vliegtuigstand zetten, want het stopte niet! Mijn 24/7 virtuele boekingskantoor was geopend. Zo ook de nieuwe huurinkomstenrekening. Wat een geweldige handel!

Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder, staat het niet alleen op Airbnb, maar ook op Booking, Micazu en Duitse websites. In september van hetzelfde jaar kocht ik van de huuropbrengsten een tweede chalet. Het jaar erna twee huisjes extra. Ik heb een mega vruchtbare nieuwe inkomstenbron gevonden die me flink heeft beziggehouden, waar nog wat puntjes op i nodig zijn (volgens de reviews) en waar het laagseizoen nog wat uitdagingen biedt. Maar een gouden handel is het.

People ’s money
In de praktijk kom ik veel mensen tegen die er wel van hebben gehoord maar eigenlijk niet goed weten wat het is, wat het doet en waar het vandaan komt.

Het heeft vooral een grote aantrekkingskracht op jongeren. Maar ook zij weten evengoed niet wat de werking ervan is. Want het staat in geen enkel economie-boek.

Rapapa: Ik heb het natuurlijk over crypto-currencies!

Wat weet jij hier al over?

Doe de test!

Nog 3 bitcoin weetjes 
1. Bitcoin is ontworpen als digitaal betaalmiddel waarmee je zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank, transacties naar elkaar kunt versturen.

2. De transacties worden geverifieerd en uitgevoerd door een decentraal netwerk van computers. Dit netwerk bestaat uit miners en nodes.

3. Er zijn verschillende soorten crypto. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste, maar er zijn nog honderden andere ontstaan. Bijvoorbeeld ether, litecoin en ripple.

Ik ben fan!
Ja.. een mega crypto fan. Zelfs terwijl het mega volatiel is. Je inleg kan in een dag 30% minder waard zijn. Dat zagen we de afgelopen tijd wel. En overigens in alle jaren. Dus dit is niet nieuw. Crypto kan ook in een dag 40% in waarde stijgen. Dat is de andere kant van die medaille.

In dit fragment vertel ik je hier meer over. Op het moment dat ik dit filmpje opnam hadden we net een corona lockdown achter de rug. Vandaar dat ik het heb over een onzekere tijd.


https://vimeo.com/718238422

FREE! Het Bitcoin Boekje
Mocht jij je verder willen verdiepen in bitcoin, dan kan dit met het door mij geschreven Bitcoin boekje.

In begrijpelijke taal leg ik uit hoe bitcoin werkt. Het is een e-book en het is niet heel dik. Dus niet zoals andere zware financiële boeken, is dit gemakkelijk te lezen.

Als je dit boekje hebt gelezen:
• Dan weet je wat geld en de geschiedenis van geld is
• Waarom bitcoin en de blockchain is gecreëerd
• Hoe jij kunt investeren in crypto
• Waarom het de toekomst van geld is en hoe het vóór je kan werken.

Het Bitcoin Boekje is een e-book (pdf en e-reader) en is te koop in mijn shop, maar voor jou stel ik het kosteloos beschikbaar! 


Dowload Free Het Bitcoin Boekje

Gods money
En nu neem ik je mee in Gods money, oftewel investeren in grondstoffen, zoals goud en zilver.

Als jij:

  • Voor de langere termijn wilt investeren en dus voor langere tijd geld kunt missen
  • Weinig risico wil lopen
  • Geld wil schenken, zonder dat de overheid meekijkt
  • Een betaalmiddel te hebben wat overal in de wereld, ‘verzilverd’ kan worden en dezelfde waarde heeft

Dan kan dit wel eens iets voor jou zijn.

https://vimeo.com/718238585

Interessant he?!

Zo, dat was een verdieping op een paar beleggingsvormen die ik zelf doe. Doe hier je voordeel mee. Ga vooral zelf op onderzoek uit. En begin!

Je hoeft echt niet gelijk honderden euro’s te investeren. Met een paar euro kun je al beginnen. Kijk dan eens hoe dit gaat en of dit iets voor jou is. Go for it!

In de volgende en laatste module gaan we naar de allerbelangrijkste investering kijken die er is, namelijk:

Jezelf!

Heb jij bijvoorbeeld al een doel voor jezelf bepaald?

Wanneer wil jij financieel onafhankelijk, of – vrij zijn? Dit ga je hier bepalen.

Let’s go!